L’entorn de la Sénia es caracteritza per la diversitat de paisatges que presenta: tan aviat ens trobem a la plana enmig d’un mar immens d’oliveres, com al peu d’un massís abrupte i frondós ple de vida salvatge, o a la vora d’un riu envoltat d’un gran bosc de ribera que amaga restes arquitectòniques sobre les quals es fonamenta la història socioeconòmica de la nostra població. Pel que es refereix a la nostra gastronomia, és la típica mediterrània: amanides, dolços i plats cuinats amb oli d’oliva de la zona. Com a plat més representatiu i arrelat a la població cal destacar les diverses variants d’olla de recapte, mescla suculenta de les millors verdures, llegums i carn de porc de molt bona qualitat. El dolç més característic es el pastisset farcit de confitura de cabell d’àngel, encara que durant el transcurs de l’any a cada festa li correspon un tipus de dolç diferent. A més, cal incloure que a la Sénia gaudim d’un calendari festiu variat que procura transmetre l’expressió de la cultura popular més arrelada del territori; la festivitat del Recapte al maig, les curses de cavalls pura sang a l’agost o la celebració de Pallerols al setembre, són un bon exemple. Un element constant a totes aquestes manifestacions lúdiques és la música, considerada també una de les aficiones més esteses entre els habitants de la Sénia.

vistes de la SéniaZona medieval

Com atractiu històric cal destacar la zona medieval on, a més de l’existència d’edificis de gran interès, podem trobar miradors des d’on es contemplen unes vistes esplèndides, safareigs que encara s’utilitzen actualment i fonts particulars que ens fan una petita pinzellada de la història més quotidiana del nostre municipi.

ports2Parc Natural dels Ports
El Parc Natural dels Ports és un sistema muntanyós localitzat a la part més meridional de les serralades costaneres catalanes. Aquest massís se’ns presenta com un espai natural insòlit i ple de vida salvatge, caracteritzat per la gran varietat faunística i la riquesa botànica, amb una de les fagedes situades més al sud d’Europa i la presència de diversos arbres monumentals. Existeixen diversos itineraris per a practicar senderisme i/o cicloturisme per la zona.

(veure més…)

RIU SENIARiu Sénia
El riu Sénia és un dels elements més característics de la demarcació i un dels principals referents en que s’ha fonamentat bona part de la història socioeconòmica de la població. Aquest constitueix el nexe d’unió entre Catalunya i la Comunitat Valenciana, i és el límit administratiu de les dos comunitats. Al pas del torrent pel nostre terme, podem observar un riu envoltat d’un frondós bosc de ribera amb paratges que inviten a visitar-lo, i tolls naturals i basses artificials que, avui en dia, són excel·lents llocs per gaudir d’un bon bany a l’estiu. Al llarg del riu també trobem diversos molins antics, d’entre tots ells cal destacar el Molí la Vella, edifici de més de 900 anys recentment restaurat i destinat a ús municipal com a Centre d’Interpretació del riu Sénia.

CampavioCamp d’Aviació Militar
El Camp d’Aviació Militar va ser construït l’any 1937, durant la Guerra Civil espanyola (1936-1939) pel govern de la II República; aquest, en un primer moment, va ser utilitzat per militars russos i joves espanyols formats a Rússia. L’abril de 1938, amb l’ocupació de les tropes franquistes, l’aeròdrom va passar a mans de la Legió Còndor alemanya. Aquest va ser un dels aeròdroms de més rellevància a Catalunya durant el conflicte, ja que s’ubicava estratègicament al mapa i, a més, va desenvolupar un paper molt important durant la Batalla de l’Ebre. Actualment, es tracta d’un espai històric i patrimonial parcialment conservat i vinculat a la memòria recent de la població, amb nombroses referències orals, documentals i gràfiques, que alberga un Centre d’Interpretació dintre de la casa de comandament i un refugi antiaeri. Interessant és també visitar la rèplica de l’avió rus Polikarpov I16 (més conegut com Mosca) que trobarem al CINMS (Centre Internacional de Negocis del Moble de la Sénia), i les tombes d’un pilot rus i un d’alemany al cementiri municipal.

OLIVERESOliveres mil·lenàries
Les oliveres mil·lenàries existents al nostre territori, formen part de la major concentració d’oliveres mil·lenàries del món, tal com asseguren diversos estudis realitzats des de l’organisme que coneixem com la Mancomunitat de la Taula del Sénia. Els camins que recorren el nostre paisatge més planer, ens ofereixen l’oportunitat de visitar diversos arbres monumentals que criden l’atenció dels visitants per la majestuositat que representen, a més d’una gran quantitat d’elements fabricats en pedra seca (forns de calç, pous antics, barraques…), camins pels quals dóna gust passejar i gaudir de la forma de mosaic que construeix el mar d’oliveres i del treball de camp que es realitza en viu i en directe. D’entre els arbres mil·lenaris més espectaculars de la Sénia, hi ha l’Olivera del Catxo, amb formes capritxoses i espectaculars, i un gran forat a la part de sota on hi poden cabre diverses persones.

Prop de la Sénia

Parc Natural de la Tinença de Benifassà
Delta de l’Ebre
Serra del Montsià
Costa Azahar
Golf Panoràmica
Tortosa
Morella